søndag den 2. september 2012

Raw dessert tapas: Fersken panna cotta, hindbærsorbet og kokos-peanutkager

Forrige lørdag-søndag, og lige inden skolestart, var jeg på visit hos Trine i hendes nye kollegielejlighed i Esbjerg. Dejligt at være på besøg, og spøjst at det endelig er blevet, at du er flyttet... Vi havde det for hyggern'. Gik amok i desserter og vi havde sådan lyst til at prøve en masse af! Team spirit:) Så hvorfor ikke spise os syndigt mætte i desserter...?
What. A. Blast.

Hen ad eftermiddag sad vi og brainstormede idéer mens vi kiggede alle vores, efterhånden mange og fristende, opskrifter igennem. Vi søgte lidt af forskellig smag og konsistens. Det endte med inspiration i en rå ananas/lime panna cotta, forskellige rå frugtsorbeter samt disse delvist rå kokos/peanutbutter kager.

Det dejlige ved vores valg var, at ingredienserne var relativt simple og få - og tilberedningstiden kort og kunne laves før aftensmaden, med undtagelse af isen. Med udgangspunkt i Jens Casupeis opskrift fra "Raw Food" på panna cotta, moderede vi den og lavede en flot lyserød med fersken og passionsfrugt på toppen. Basen var af kokosolie og cashewnødder, samt en smule rødbedepulver for at hjælpe farven og så selvfølgelig lidt fersken. Hertil lavede vi en hindbærsorbet med dadler, kanel og kardemomme(right..?). Pga. det store indhold af dadler viste den sig faktisk ikke at smelte... Praktisk når tallerkenen var så stor, at man måtte levne og gemme til senere! (Dog alligvel i køleskab)

Rå fersken panna cotta
til 2 personer/portioner/glas

2 spsk. kokosolie
1 dl cashewnødder
1 spsk. honning
1 fersken med skind
Ca. 1 tsk rødbedepulver (ikke for meget for at undgå at give smag, men tilpas for at give farve)
1 passionsfrugt

Blend kokosolie, cashews, honning og fersken, evt. med en stavblender. Blend til en cremet og glat masse. Tilsæt sidst rødbedepulver og smag undervejs. Hæld på smukke serveringsglas og overdæk med film. Stilles på køl ca. 1 time til panna cottaen har fået konsistens, eller indtil servering. Pynt hvert glas med kernerne fra en halv passionsfrugt.

Rå hindbær og dadel sorbet/mousse
til 2 personer/portioner

200 g frosne hindbær
250 g dadler
1/2 tsk kanel?
1/2 tsk kardemomme?
Vanilje?

Trini? Ret mig, please;)

Udsten dadlerne og blend med hindbær, tilsæt krydderi. Blend til en cremet konsistens, gerne i en kraftig foodprocesser.

Isen er tungere end en frugtsorbet ellers ville føles, men simpelthen med en lækker og karakteristisk smag. Ingredienserne blendes sammen lige før servering for at få fornemmelsen af en is. Vil man hellere nyde retten som "lunere" mousse kan desserten arrangeres lidt før...

Delvist rå kokos/peanutbutter barer/kager
til 2 stk ca 4x8 cm

1 kop kokosolie, måles i stivnet form - ikke smeltet
1 kop crunchy peanutbutter (oprindeligt creamy, hvilket nok også ville have været lettere)
1/3 kop agavesirup eller akaciehonning (oprindeligt ahornsirup)
1/3 banan (lidt mere end oprindeligt - 1/6)
1/6 tsk kanel ;) eller et "dash"
1 knivspids fint salt

Bund: 2 små håndfulde hakkede mandler (oprindeligt hampefrø)
Topping: Creamy peanutbutter varmet i vandbad, evt. kakao nibs

Intensionen var at lave en portion på størrelse med 1/3 af den oprindelige opskrift. Husker dog ikke målene vi brugte, da vi koksede lidt rundt i størrelsen af en "cup", som vidst viste sig at være 250 ml. Dog er det vigtige af mængderne af kokosolie og peanutbutter er meget lig hinanden, og dertil bare at sørge for, hvor stor din cup end er, at referencen er den samme. Smag til med banan og kanel, og vurder hvor tyk din bund skal være, om du skal bruge flere nødder.
  1. Mandlerne hakkes og fordeles i små passende forme foret med film. 
  2. De øvrige ingredienser blendes til konsistensen er cremet, gerne i en food processer, ikke en smoothie blender. 
  3. Held peanutbutter/kokosmassen i de to forme og stil kagerne i fryseren til de er stivnede en smule. Mellen 10-20 minutter afhængig af størrelse og højde.
  4. Varm peanutbutteren til topping i et vandbad, eller lettere i en mikroorvn et par sekunder. Hæld over kagerne, lav evt. mønstre med en gaffel eller en tandstik (ikke gjort på vores, men næste gang!) 
  5. Frys, og server når du tiden er inde eller du ikke kan vente mere;)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar