fredag den 19. oktober 2012

Græskargrød og smoothie med rødbede, hindbær og appelsin

Lidt lækker morgenmad. Jeg kører på med grøntsagssmoothies/grød! Her til morgen bestod den af rødbede, frossen spinat, hindbær, appelsinsaft og soyamælk. Toppet med en blanding af gryn, kokosmel, chiafrø og ristede mandler.
En anden herlighed er græskargrøden! Lige noget for pumpkin fans som os Trine:) Lidt pureret græskar (halveret, bagt og udhulet) blandes i under kogningen af grøden - krydres med kanel, kardemomme, ingefær og salt + en spsk agave. Yum!!

Rå marineret broccolisalat med rødløg og dadler

Igår lavede jeg en vildt lækker salat!! Virkelig simpel, virkelig lækker! Det hele afgøres af "marineringen", åh!

Til 1 person:

1/3 broccolihoved skåret i mundrette stykker
1/2 lille rødløg skåret i snitter
6 rosenkål skyllet og skåret i mindre stykker
2 spsk kikærter (en lille rest jeg havde - ikke rå)
1 stor dadel skåret i mindre stykker
Evt. en smule salt

Saften fra 1,5 appelsin og en halv citron

Blandes i en skål og marineres i saften. Bland gerne undervejs.

Virkelig lækker salat, og så er der lige en lille juice bagefter:) Jeg blev i hvert fald mæt da jeg besluttede mig for at "ryde op". Dadlerne giver et super modspil til den syrlige saft og rødløgene. Tror den ville gøre sig godt ud i min madpakke!

Og så serveret med noget der skulle være et forsøg på omelet med græskar... Bestående af 2 æg, lidt sojamælk, græskarpure eller "klumper" siden afkølet... Samt salt og peber.

Jeg skulle vidst have blandet det hele, før jeg kom det på panden. Ligesom man plejer... Det blev ret groft og overhovedet ikke krydret nok. Men når man elsker græskar, så er der potentiale til forbedring:)

Her til aften prøvede jeg med lidt rødbedetern, og uden kikærter. Virkede også ganske godt! Satisfied!


lørdag den 13. oktober 2012

Dehydrator debut - banankarameller og pærechips med ingefær

SÅ Trinn! Nu har jeg endelig fået testet min nye dehydrator! Har glædet mig sådan til at få den i brug... Jeg har lavet solsikkekerne knækbrød med hørfrø og chiafrø, kanel og æble - stadig i maskinen. Så for at fylde bakkerne ud har jeg lavet banan chips som jeg har prøvet at gøre lidt karamelagtige ved at røre 1 tsk lucumapulver op med 1 tsk vand, og så smurt det på bananskiverne. Det virker ret godt!

På pærechipsene har jeg lavet en blanding af lucuma, ingefær og vand. Også fint! De smager ret godt. De tørrede frugter har fået 18 timer ved skiftende mellem 30-40 grader. Mest 30. De er ikke helt så hårde som de man køber i butikkerne, heller ikke nødvendigt med en holdbarhed på 1,5 år... De har en smule saftighed tilbage så de har en fantastisk smag. 

Mine knækbrød fik 24 timer ved 30 grader. De er ikke nær så dekorative, og det blev en underlig blanding. Solsikkekerner og æble komplimenterer ikke hinanden, og det blev noget mærkeligt noget med både cayenne og kanel. Der tænkte jeg mig vidst ikke helt om. De smager lidt spøjst, men hvad pokker - det er mine første raw dehydrerede knækbrød!!! Og det er love! Og så med tahini, Trini;) 


Chokolade bars, med lavendel og lakrids

Med inspiration i Caroline Fibæk, lavede jeg sidste dag yderst lette chokolade bars! Jeg lavede en mørk chokolade med grønne khorog rosiner og lakridspulver, og en hvid chokolade med kokosmel og lavendelsmag. Smagen af lavendel blev dog næsten sæbeægtig, da den er så kraftig. Så tror jeg skal lave dobbeltportion hvis ikke smagen skal være for kraftig i den lyse chokolade. Fik desuden for meget kokosmel i den. Og måske denne skulle være med lakrids næste gang? Eller små stykker tørret abrikos?



Mørk chokolade med rosiner og lakrids:

Fyld:
1 spsk kokosmel
1 spsk kokosblomstsukker
1 spsk khorog rosiner (rawandmore.dk)
Drysses i bunden af en tupperware eller lign. Rækkefølge ligegyldig, kan også blandes. Dog rosiner øverst for at sikre det hænger sammen.

Chokolade:
1/2 dl smeltet kakaosmør
1 spsk kakao
1/2 spsk lucuma pulver (rawandmore.dk)
1-2 spsk agavesirup
1/2-1 tsk lakridsrodspulver

Kakaosmør smeltes over vandbad og røres op med resten, på nær lakrids. Hæld chokolademassen ud over fyldet i tupperwaren, drys med lakridsrodspulver. Stilles på køl en times tid, og skæres eller brækkes i små pasende stykker.

Hvid chokolade med lavendel

Fyld:
1 spsk kokosmel
2 spsk kokosblomstsukker
Drysses i bunden af en tupperware eller lign. Rækkefølge ligegyldig, kan også blandes.

Chokolade:
1/2 dl smeltet kakaosmør
1 tsk (med top) lucuma pulver
1-2 spsk agavesirup
1 dråbe æterisk lavendel olie

Kakaosmør smeltes over vandbad og røres op med resten. Hældes ud over fyldet i tupperwaren og stilles på køl en times tid. Skæres eller brækkes i små stykker.

Donuts med rødbede, maddonuts

Her til aften ville jeg bruge mit donutjern. Så jeg ville forsøge med at putte rødbede i, for at gøre dem centrale i en hovedret. Jeg har brugt en opskrift fra wholesome cook som basis, men lavet en del om på den:

1 stor rødbede, ca. 10x5 cm (revet fint i food processer)
1/2 kop græskarpure (udskåret græskar bagt i ovnen og udhulet)
6 spsk soja eller rismælk
3 spsk agavesirup
1 spsk æblecidereddike
4 let tørrede dadler
En smule olivenolie

1 tsk natron
1/2 tsk salt
1/2 tsk rosmarin
1 kop fint spelt mel
1/2 kop rugmel

Fremgangsmåde:
  1. Bland græskarpure, med rismælk, agave, eddike, olie og dadler. 
  2. Blandes med revet rødbede. 
  3. Bland resten af ingredienserne i en skål for sig, og vend i den våde masse. 
  4. Varm donutmaskinen op, og pensl med en smule olie. Steg/bag? i 6-8 minutter.
Små misfits, ærgerligt at farven falmer så snart de udsættes for varme. Dejen var ellers helt lilla.

Det virkede fint, og egentligt ganske let. De havde en lækker sødme, dog ikke decideret dessert tilfredsstillende. Min kreativitet rakte desværre ikke længere end donuts, hvorfor også de bare blev spist som tilbehør til et scrambled egg og kidney bønner, bare sådan... Ikke ligefrem nogen kombination der gjorde noget for den sensoriske oplevelse;)

Næste gang måske serveret med en pure eller en suppe af en art... Måske med et stærkt modspild? Som stadig passer til rødbede...? Stærk græskarsuppe? Eller noget med peberrod og pastinak? Eller bare den vildt gode rødbedesuppe, og køre den helt igennem? Ej at forglemme soya flødeskummen!!!

Græskarmuffins, med dadler, kanel og ingefær.

Fandt en super indbydende opskrift på donuts sidste dag! Ikke lige noget vi får hver dag herhjemme:) men hyggeligt at maskere kagen i en sådan form! Opskriften jeg har brugt til inspiration er fundet hos The Sweet Life, jeg har dog lavet lidt om på den.

Men aller først, siden vi ikke er så heldige at kunne købe græskarpure på dåse, skal et hokkaido græskar halveres. Det skylles og udhules for kerner, men ellers med skræl og det hele. Lægges på bagepapir på en rist og bages ved ca. 175-200 grader i 45-60 minutter. Du får ca. 3-4 kopper i det hele, så du får noget til overs. Jeg gemmer pureen så jeg har til denne lækre græskargrød, men man kan nu også med fordel lave dobbelt portion af disse;)

Men men... Det blev ikke donuts for mit vedkommende. Jeg ønsker mig en flot donut form! Og et decilitermål. Mine kopper indeholder ca. 1,5 dl vil jeg gætte på.

Ingredienser til 5 stk:
3/4 kop græskarpure
1/4 kop olivenolie (evt. kokosolie næste gang, skal dog smeltes i vandbad)
1/4 kop mørk agavesirup
7 let tørrede dadler (de som du bør finde i kølemontra, sammen med grønsager og bladgrønt, næste gang forsøger jeg mig om jeg kan klare den helt uden agave!)
(1-2 spsk vand)
1/2 tsk kanel
1/2 tsk ingefær
1/2 tsk salt
0,75 tsk natron
Ca. 3/4 kop fint speltmel (evt. lidt rug næste gang)

Fremgangsmåde:
  1. Blend olivenolie, agavesirup og dadler sammen til en ensartet masse med en stavblender. Tilsæt evt. 1-2 spsk vand for at få det til at køre.
  2.  Find en skål og bland (let) afkølet græskarpure med sirupmassen, tilsæt krydderier og natron og rør godt.
  3. Tilsæt mel men undgå at røre for meget. Min dej var ret klistret, så vil ikke tro at den egner sig til donuts. I så fald mere vand eller olie.
  4. Puttes i en smurt muffinform eller i små forme af papir. 
  5. Bages ved 175 grader i 25 minutter, måske et par min længere. Mine var brændte efter 30!
Skorpen var brændt, men nedenunder! De smagte virkelig godt! Helt vildt så meget dadlerne gjorde for sødeevnen. Lavede et andet forsøg med græskarmuffins for ikke længe siden, jeg brugte langt mere agave og alligevel smagte de som neutrale madmuffins. Men der var nok flere ting på spil der...

Men synes egentligt at de smagte så godt at de ikke behøvede nogen form for glasur eller topping!
Forsøgte mig ellers med en blanding af kokospalmesukker, vand og lucuma. Det gik ikke. Alt for sødt. Men jeg skal helt sikkert lave disse igen! Dejligt nu græskar er i sæson.