mandag den 25. februar 2013

Vegansk risotto med sød kartoffel, portobello og kikærter

I lørdags var der grødmesterskab i Københavns Madhus, og en af dommerne selvfølgelig Lasse Skjønning, ejer af GRØD. Der var masser af mennesker og 10 spændende bud på grødretter målrettet børn i institutioner. Der var rift om smagsprøverne, men jeg nåede at smage "Stenrosens flabede kebabgrød" og en grødrisotto med hakket oksekød, toppet med butternut squash og grønkål. Spændende! Et andet interessant bud på en vinder var "Jens' waldorfgrød" som jeg desværre ikk fik smagt. Til inspiration kogte andre kokke deres grød i æblemost og gulerodssaft.

Men men; arrangement gav mig selvfølgelig lyst til selv at eksperimentere med at lave risotto... Det endte ud i brugen af:

En smule olie
1 løg, finthakket
2 fed hvidløg
1-2 spsk æblecidereddike
1,5-2 dl aborio risotto ris
0,5 liter grøntsagsboullion - Herbamare
1 sød kartoffel, skrællet og snittet i tern
1 portobello svamp i tern
kikærter
4 spsk med top gærflager
Salt og peber

  1. Brug en gryde og svits løg i olie et par minutter uden at de tager farve
  2. Tilsæt hvidløg, ris og æblecidereddike og svits ca 1 minut under omrøring
  3. Tilsæt en smule grøntsagsbouillon og den søde kartoffel i tern
  4. Bliv ved med at tilsætte en smule bouillon undervejs når væsken er optaget, ca 15 min til risene næsten er klar - når de er færdige skal de være bløde, men stadig med bid
  5. Tilsæt kogte kikærter og portobello, bouillon
  6. Rør 4 spsk gærflager i (erstatning for fløde, ost... Hvad man nu ellers kan finde på at bruge:))
  7. Smag til med salt og peber, og server når kikærterne er gennemvarme og konsistensen som du ønsker det
Jeg endte faktisk ret tilfreds denne gang! Retten havde en behagelig smag af umami fra både portobello og gærflager, som giver den cremede konsistens og oste-agtige flavour. God vegetarisk erstatning.


Fra mesterskabet... Vinderen
Grød af perlebyg, quinoa og havre med æbekompot, sesam, grøn top og brunet timiansmør
 Oksekødsrisotto med butternut og grønkål
 Kebabgrød med ananaskompot, pære og spirer
 Waldorfgrød med fennikel, bladselleri, knoldselleri, æble og valnødder

2 kommentarer:

  1. Hvor ser alle retterne virkelig lækre ud. Jeg er i hvert fald blevet inspireret til at lave noget lignende:) Du må have en god weekend.

    SvarSlet
  2. Ja der er i hvert fald lidt af hvert! Fantasien kan rigtig få frit løb :) men tror jeg skal have lidt erfaring ved at efterligne nogle af de her først. Eller tage på inspirations trip til GRØD bby! Denne måneds menu ser rigtig god ud :) vi skal altså... Snart. har lige været der med Jakob og det var nice!

    SvarSlet