onsdag den 29. maj 2013

Raw bananasplit med chokoladesauce, kakao- og vaniljeis

Fantastisk med besøg af Trine her i løbet af de sidste dage. I weekenden gik det ned! Og vi fik eksperimenteret dejligt meget med vores favorit måltid, desserten! Lørdag: Banana madness. Dejlig simple opskrifter på is, hvis man selv vil prøve at lave en bananasplit fra bunden, som ellers består af flere komponenter, og på raw manér. Hele desserten er baseret på bananer, men hvis ikke det skulle være her, hvornår så?! Så kan man tale om at spise varieret, men for denne ene gang... Og anyway, så vil jeg nu hellere spise mange bananer, end en base af sukker og fløde :)

Det var intentionen at forsøge os med at lave kokosflødeskum og toppe desserten med denne. Desværre undervurderede vi nødvendigheden af, at kokosmælken skulle være kold, og vi måtte derfor nøjes. Ikke at desserten dermed ikke var tilfredsstillende! For det var den. No compromising, meen det ville da have været prikken over i'et! 
Da kokosmælken var ordentlig kold dagen efter, forsøgte vi os frem og det med glimrende resultat! Bestemt anbefalelsesværdigt, dejlig konsistens og smag - ikke helt som flødeskum, men for os - bedre end flødeskum.


In total - overblik over fremgangsmåde: 
  1. Stil kokosmælken på køl 1 døgn for brug.
  2. Forbered chokoladeis 3-5 timer før servering.
  3. Umiddelbart før servering forberedes chokoladesauce, evt. kokosflødeskum og bananis.
  4. Anret en gennemskåret banan i en skål, en kugle af hver slags is, en smule flødeskum(next time!) og drizzle med chokoladesauce.

Step 1: Chokoladeis (med inspiration i Caroline Fibæk)
  • 2 bananer
  • 1 dl pekannødder
  • 1 dl vand
  • 3-4 spsk kokospalmesukker
  • 1 spsk carob (eller kakao)
  • 1-2 spsk kakaopulver, efter smag
  1. Blend pekannødder til mel i en food processor, tilføj vand, bananer og kokossukker. Blend til en cremet konsistens og smag til med carob og kakao. 
  2. Hæld cremen i en tubberware og frys i 3-5 timer før den skal serveres. Rør i massen undervejs så den fryser jævnt. Er isen gennemfrossen efter en nat på køl, tages den op 30-45 minutter før.

Step 2: Chokolade-carobsauce
  • 0,5 dl smeltet kokosolie (ca. 1 stor spsk)
  • 1 spsk carob (eller kakao)
  • En smule knust havsalt
  • Evt. 0,5-1 spsk honning eller agavesirup, efter smag
  1. Smelt forsigtigt kokosolie i et vandbad, i en lille plastik- eller glasskål som tåler varme. Vandet behøver ikke at være kogene for at olien smelter. Varmt/semi varmt fra hanen går an. 
  2. Rør med carob og havsalt, evt. honning. 
  • Jeg undlader honning fordi jeg elsker smagen af carob, som for mig har en tilpas bitterhed som står i fin kontrast til resten af desserten med sin gode sødme.

Evt. step 3: Kokosflødeskum (ikke raw)
  • 1 dåse kold kokosmælk (ikke light), stilles på køl dagen før brug
  • Vaniljepulver
  • Flydende stevia, honning eller kokossukker
  1. Tag dåsen ud af køleskabet, vend den på hovedet og åben. 
  2. Hæld det tynde kokosvand fra, og gem til fx smoothies eller suppe. Du skal stå tilbage med det tykke og hårde kokosmælk. 
  3. Pisk kort til en luftig konsistens, tilføj vaniljepulver og sødme efter smag, og pisk igen. 
  • Tip: Hvis du står med en meget bastant skum, hjælper de flydende måder at søde på som fx honning, ellers kan du tilsætte en bitte bitte smule af kokosvandet.
  • Se evt. udførlig guide her.

Step 4: Banan-vaniljeis
  • 2 frosne bananer (skrællede, skåret i mindre stykker og frosset)
  • 0,5 tsk vaniljepulver
  1. Tag bananstykkerne op af fryseren 10 minutter før. 
  2. Blend i en food processor til en iset masse, bliv ved til de små stykker samler sig til is. 
  3. Tilsæt vaniljepulver undervejs. 

søndag den 19. maj 2013

Havregrynsbarer med kokos, hampeprotein, gojibær og khoroq rosiner. Overtrukket med carob og citronskal. Raw og glutenfri option

Her forleden dag lavede jeg disse super gode barer, efter at have fået et lille tip af Michelle fra min klasse. Virkelig velsmagende trods indholdet af hampeprotein, nok nær de bedste bars jeg har prøvet at lave! Lidt citronskal på toppen giver et dejligt twist, den herlige smag af carob giver en tilfredsstillende sødme og bitterhed, og lidt salt i selve baren giver lige prikken over i'et!


Kokosolie kan bruges istedet for kakaosmør, men i så fald overvej om dine bars skal med i madpakken, da de hurtigere bliver bløde, og det kan blive en smule irriterende. Opbevares på køl i op til to uger, eller frys.

Ingredienser til 15 stk som på billedet (ca 1,5 x 5-6 cm)
  • 3 dl glutenfri havregryn, malet til mel (erstat med nødder for en raw version)
  • 3 dl kokosmel, malet til fint mel
  • 3,5 dl dadler, udstenede (jeg brugte kun 3 dl)
  • 5 spsk hampeproteinpulver (jeg havde kun nok til 3 spsk, og de kunne ikke smages overhovedet)
  • 3 spsk chiafrø
  • 2 spsk gojibær (jeg har tilføjet 2 spsk khoroq rosiner oveni)
  • 1/2 tsk havsalt
  • 1 tsk friskkværnet peber (jeg brugte 1/2 tsk stødt)
  • 1 tsk vaniljepulver
  • 35 g kakaosmør, smeltet (eller kokosolie)

Topping:
  • 4 spsk hampefrø
  • 1 citron, skallen
  • En smule friskkværnet peber (undlod jeg)

"Chokoladeovertræk":
Jeg havde kun behøvet at lave halvdelen, men altid rart med lidt der står klar i køleskabet til desserten...
  • 4 store spsk carob (eller usødet kakaopulver)
  • 4 store spsk kokosolie
  • 1/2 tsk vaniljepulver

Fremgangsmåde:
  1. Skær kakaosmør i små stykker, eller riv det på et mandolin jern. Smelt skånsomt i et vandbad.
  2. Blend havregryn til mel i en food processor, hæld i en skål.
  3. Blend kokosmel fint i en food processor, tilføj havregryn og dadler - blend kort.
  4. Blend massen godt med hampeprotein, chiafrø, salt, peber og vanilje.
  5. Tilføj den smeltede kakaosmør og blend til massen er samlet.
  6. Tilføj gojibær og rosiner, blend kort.
  7. Pres massen ud i en form beklædt med bagepapir, jeg brugte en stor rektangelformet tupperware med låg. 
  8. Drys med hampefrø og citronskal. Pres toppingen ned i massen og stil på køl i 15-20 minutter.
  9. Smelt kokosolie i et vandbad og bland med vaniljepulver og carob. Fordel overtrækssaucen ud over massen og køl et par minutter yderligere før du skærer i passende stykker.

onsdag den 15. maj 2013

Raw jordbær-cashew ispinde med kiwi

Endelig! Jeg har lavet mine egne ispinde. Har købt nogle fine isforme fra mærket Tovolo som er uden BPA plast. Og så er de stjerneformede...

Da Wicki var på besøg fandt jeg på denne lækre jordbær-kiwi is, som jeg frøs i en tupperware, hvilket også virker ganske fint. Dog måtte den tø op i 45-60 minutter da den havde været på frost natten over. Nu har jeg lavet dem som ispinde! Så gør det ikke noget at de er bundfrosne!


Ingredienser, til 2-3 portioner/stk
  • 1,5 dl rå cashewnødder, lagt i blød i 1,5 dl vand i 4 timer (gør nødderne lettere at nedbryde, samtidig bliver det lettere at opnå god konsistens)
  • 4 dadler + 1/2 dl vand
  • 2 dl frosne jordbær (8 stk)
  • 1/2 tsk vaniljepulver
  • 3 spsk små dehydrerede kiwistykker, eller anden tørret frugt (evt. frisk kiwi?)

Fremgangsmåde:
  1. Blend nødder og udblødningsvand i en food processor til en grynet masse, hæld i en skål
  2. Blend dadler og vand til en grov pasta, tilsæt nødder og blend igen
  3. Blend med let optøede jordbær og vaniljepulver til en blød creme
  4. Vend cremen med kiwi, og fyld i en tupperware eller på isforme
  5. Frys 4-5 timer i en tupperware, eller ispindene over natten. Alternativt kan du bruge din ismaskine, hvis du er så heldig at have sådan en - og du er så heldig også at have en fryser der er høj nok til at den kan være deri...

Jordbærcremen var rigtig lækker i smag og konsistens, en anden gang kunne den bruges ovenpå en frugtsalat.

Syrlig nøddetærte med chokoladesauce og mango-avocadosorbet. Raw. Glutenfri og uden tilsat sukker.

Forleden fik jeg endelig lavet en opskrift fra Umahro Cadogans "Herrerevolution", en frossen valnøddetærte med banan-mango-avocado-hørfrø creme til, som jeg længe har været lun på! Jeg har ændret lidt på mængde og ingredienser, og også serveret tærten med chokoladesauce. Lidt bitter carob går godt med tærtens syrlighed og den søde frugtsorbet. Delicata...



Nøddetærte
  • 2 dl valnødder
  • 2,5 dl paranødder
  • 3 dl dadler, friske
  • 1 lille citron, saft + skal (riv skallen først, presses derefter)
  • 1/4 tsk vanilje
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/2 tsk kardemomme
  • 1/4 peber
  • 1 spsk kokosolie

Mango-avocado sorbet
  • 1 frossen banan, skåret i mindre stykker
  • 1/2 avocado
  • 1/2-1 dl frossen mango (prøv evt. men hindbær næste gang)
  • 1 spsk chiafrø
  • En bitte smule vand så det kan køre rundt

Chokolade sauce (cirka mål, smag til)
  • 3 spsk kokosolie
  • 1 spsk carobpulver
  • 1 knsp salt

Fremgangsmåde:
  1. Blend 1 dl paranødder til groft i en food processer, blend resterende nødder til mel. Hældes i en skål.
  2. Blend de bløde dadler med en smule af citronsaften, bare så de ikke er hele.
  3. Tilføj nøddemel (lidt ad gangen), citronskal og krydderier til dadlerne og blend godt. Tilføj citronsaft undervejs til passende konsistens og syrlighed. Alternativt, tilføjes en bitte smule vand hvis massen ikke vil samles. Er dejen for våd, tilsættes mere nøddemel.
  4. Smør en tærteform med kokosolie og pres kagedejen ud heri. Fryses i 4-5 timer, og tages ud af fryseren lidt før servering og udskæres.
  5. Smelt kokosolie over et vandbad. Rør og smag til med carob og salt.
  6. Blend ingredienserne til sorbeten, tilsæt chiafrø til sidst.
  7. Anret og server.

onsdag den 8. maj 2013

Hvidkålssalat med krydderurter, cannellini bønner og gule marzano tomater.

Jeg har længe ville være bedre til at bruge krydderurter i min madlavning, og nu blev dette ugen til at erhverve en smule erfaring! Det at købe krydderurter med hjem i cykelkurven på en solrig dag, det må da være noget af den bedste shopping satisfaction... Det er hyggeligt i min verden. Desuden faldt jeg over nogle flotte gule san marzano tomater da jeg var ude at handle idag, og det blev forenet ganske fint, synes jeg, i en salat med mange smagsnuancer, teksturer og flotte farver.


Ingredienser til en ok sulten person (to skåle som på billedet):
  • 2-3 dl hvidkål, fintsnittet
  • 2-3 håndfulde friske krydderurter; her basilikum og koriander, fintsnittet
  • 7 gule marzano tomater, skåret i ringe
  • 1 dl cannellini bønner, kogt eller skyllet og drænet fra dåse
  • 5 valnødder, knuste/hakkede (kan udelades)
  • 3 soltørrede abrikoser, skåret i tern
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 spsk tamari

Bland kål, urter, tomater, bønner og abrikoser i en flot skål. Vend med olie og tamari. Drys med valnødder. Spis, og nyd en god mavefornemmelse...