fredag den 22. november 2013

Græskarsorbet + freezer tip

Jeg er så småt begyndt at lave et lille vinterforråd i min fryser. Et lille lager af isterninger lavet på græskarpuré. En let måde at strække græskarsæsonen en smule længere og ind i vintermånederne. Her har jeg brugt dem til en lækker græskarsorbet. Ikke nok med at sorbeten indeholder græskar, indeholder den faktisk tæt på alle mine yndlingssmage. Et eksempel på at plus og plus, kan give PLUS! 

Rismælk er naturligt sød og passer godt til de øvrige ingredienser. Jeg tænker at kokos- (for en lidt federe version), mandel- eller havremælk også kunne være spændende smagsalternativer. De har alle en vis sødme, men med forskellige karakter
Sorbeten kan også laves til en smoothie ved at tilsætte ca. 1 dl mælk mere. De frosne bananer giver en skøn sød smag, så det er umagen værd at fryse på forhånd. Rå mandelsmør runder smagen af på en dejlig måde, mens mandelsmør af ristede mandler giver en smule mere kant. Har du lyst til at give desserten en smule "varme", kan du tilsætte krydderier.

Egner sig godt som dessert, eller som et godt alternativ til de sukkerfælder man fortryder bagefter. Prøv prøv prøv.


Freezer fif - græskaristerninger: 1 hokkaido græskar = 25-35 isterninger.
- Græskar skæres i halve, udstenes og bages i 45-60 minutter, hvorefter kødet skrabes ud.
- Er konsistensen en smule grov, blendes kødet i en food processer, evt. tilsættes lidt vand så det kan køre rundt.
- Puréen fyldes i isterningebakker og fryses, hvorefter terningerne poppes ud med en kniv og opbevares i lufttætte bokse.


Græskarsorbet, til 1 person
Udstyr: Food processor
  • 5 terninger græskarpuré, frosne (ca. 1 dl)
  • 1 dl rismælk, mandelmælk eller kokosmælk
  • 3 friske dadler, udstenede
  • 1 lille banan, gerne frossen (banan skrælles og fryses i mindre stykker)
  • 1 tsk/10 g mandelsmør (kan udelades, alternativt peanutbutter - uden sukker og hydrogeneret/hærdet vegetabilsk fedt)
  • Evt. en smule kanel, muskat og kardemomme
  • Topping: 1 drys kanel, hakkede nødder, tørrede morbær og kokosmel

Fremgangsmåde:
  1. I en food processor overhældes græskarterninger med mælk, lad tø et par minutter.
  2. Tilsæt dadler og banan i mindre stykker. Blend groft.
  3. Tilsæt mandelsmør og evt. krydderier. Blend godt og juster evt. med mælk.
  4. Server med ske, i et flot glas og drysset med topping.